cannabis en España

Orvosi kannabisz lesz elérhető a spanyolországi gyógyszertárakban

Spanyolország jóváhagyja a kannabisz gyógyászati célú felhasználását. Az év végére a fájdalommal küzdő betegek legálisan vásárolhatnak majd orvosi kannabiszt a gyógyszertárakban. Erről a képviselőház egyik albizottsága állapodott meg, amely jelentést készített, amelyet az egészségügyi bizottság jóváhagyása után tájékoztatja a kormányt az elmúlt fél év során elé terjesztett megállapításokról. Így fog kinézni a kannabisz terápiás célú felhasználásának bevezetése Spanyolországban:

 

Mikor lesz elérhető?

A jelentés szerint, amelyről most az Egészségügyi Bizottságnak kell szavaznia, a Spanyol Gyógyszerügynökségnek (Aemps) hat hónapja van arra, hogy a hatályos jogszabályok révén biztosítsa, hogy a kannabiszból származó gyógyszereket összetételükben fel lehessen írni és ki lehessen adni.

 

Ki juthat majd orvosi kannabiszhoz?

A politikai csoportok a Kongresszus Házában egyetértettek abban, hogy a kannabisz a legerősebb indikációk szerint hasznos a szklerózis multiplexben szenvedő betegek spaszticitásának, az epilepszia egyes formáinak, a kemoterápiával összefüggő hányinger és hányás, az endometriózis, a rákos fájdalom és a krónikus, nem rákos fájdalom (beleértve a neuropátiás fájdalmat) kezelésére. Nyitva hagyja a lehetőséget más terápiás javallatokra való kiterjesztésre is, ha a vizsgálatok következetes bizonyítékokat szolgáltatnak.

 

Milyen formátumban lesz elérhető?

Szabványosított kannabiszkivonatok vagy készítmények állnak majd rendelkezésre. Ezek garanciát nyújthatnak az összetételre, az adagolásra és a biztonságosságra. Megfontolandó azonban “a kísérleti projektek kidolgozása” az uniós országokban elérhető kannabiszvirágokkal vagy más készítményekkel.

Ki lesz jogosult a gyógyszerfelírásra?

A benyújtott szöveg kimondja, hogy a gyógyszerfelírást kizárólag egészségügyi szakemberek végezhetik. “Lehetőleg” olyan egészségügyi szakemberek végzik majd, akik az adott területen jártasak.

 

Ki lesz jogosult az adagolásra?

A parlamenti képviselők megállapodása szerint ezt “az egészségügyi rendszer gyógyszertári hálózatából” kell elvégezni, előnyben részesítve a kórházi gyógyszertárakat, de megvizsgálva a követelményeknek megfelelő közösségi gyógyszertárak alternatíváját is.

 

Több területen is elfogadják majd?

Elvileg nem. Az elért megállapodás szerint “el kell kerülni”, hogy a készítmények vagy kivonatok terápiás célú felhasználását “összekeverjék a kannabisz általános lakossági felhasználásának általános hivatkozásával”. El kell kerülni, hogy a hozzáférhetőség a kannabisz egészségügyi kontextuson kívüli hozzáférhetőségének és használatának növekedéséhez is vezessen.

 

Hogyan fogják nyomon követni és értékelni a végrehajtást?

A következő tíz évben a Képviselők Kongresszus Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Bizottsága minden évben tart egy ülést, amely a kérdéssel foglalkozik, hogy értékelje a helyzetet és annak alakulását. Az AEMPS minden évben jelentést fog készíteni a standardizált kannabiszkivonatok vagy készítmények terápiás felhasználásáról, amely információkat tartalmaz majd a rendelkezésre álló lehetőségekről, az ezeket felíró szolgálatokról, a kezelt betegekről és a kiadott termékek mennyiségéről, valamint azok hatékonyságáról és biztonságosságáról.

*Forrás:

https://www.abc.es/sociedad/

Leave a Comment

Shopping Basket
Scroll to Top

Join us!

Claim your 10 % Discount!

Get a 10% discount on next order

Subscribe to our newsletter and you will be the first to know about Laboratorios Canalanza Club offers and discounts and news related to our CBD world